Fixatie disparatie

Elk mens heeft twee ogen die vanuit een verschillende positie hun werk doen. Wat de ogen afzonderlijk zien, moet samenvloeien tot een beeld, het zogenaamde fixeren. Wanneer dit niet goed gebeurt, fixeer je (kijken) disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet tot één enkel beeld versmelten waardoor het beeld onduidelijk wordt.

Fixatie disparatie of dyslexie?

Omdat de kenmerken van Fixatie disparatie (FD) veel lijken op die van dyslexie, komt het vaak voor dat een persoon met FD tijdens een dyslexieonderzoek als dyslectisch wordt beschouwd en dus ook als zodanig begeleid wordt. FD kan de oorzaak zijn van leer- en/of gedragsproblemen. Het is daarom belangrijk dat de visuele disfunctie op tijd wordt gesignaleerd en gediagnosticeerd. ACTOO-Twente is gecertificeerd visueel screener en als zodanig ook erkend door Functionele Oogzorg Nederland.

Fixatie disparatie, wat nu?

Aan de hand van deze uitkomst wordt door hem/haar een advies gegeven. Daarvan kan een visuele training één van de oplossingen zijn. ACTOO-Twente verzorgt in dat geval dan ook visuele trainingen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een onderzoek naar Fixatie disparatie of een visuele training? Neem dan contact op met ACTOO-Twente.